İstanbul Haber Portalı Logo
Her Kullanim Antibiyotik Direncinin Gelismesine Katki Saglayabiliyor 2305.jpg

Her kullanım antibiyotik direncinin gelişmesine katkı sağlayabiliyor

Her kullanım antibiyotik direncinin gelişmesine katkı sağlayabiliyor

Başkası için reçete edilen antibiyotikler kullanılmamalı

Antibiyotiklerin bugüne kadar milyonlarca hayat kurtardığını ve tıpta devrim niteliği taşıdığını ifade eden uzmanlar, ancak her antibiyotik kullanımının antibiyotik direncinin gelişmesine katkı da sağlayabildiğini söylüyor. Antibiyotiklerin soğuk algınlığı nezle ve grip gibi viral hastalıkları iyileştirmediğine dikkat çeken Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Dilek Leyla Mamçu, “Antibiyotikler mutlaka önerilen miktarda, önerilen saatlerde ve önerilen sürede kullanılmalı. Kendinizi iyi hissetseniz bile tedaviniz tamamlanmadan antibiyotik kesilmemeli.” uyarısında bulundu. Mamçu, başkası için yazılmış antibiyotiklerin ise asla kullanılmaması gerektiğinin altını çizdi.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Dilek Leyla Mamçu, her yıl 18-24 Kasım tarihlerinin ‘Dünya Antibiyotik Farkındalık Haftası’ ve bu haftanın ilk günü olan 18 Kasım’ın da ‘Avrupa Antibiyotik Farkındalık Günü’ olarak kutlandığını hatırlatarak, antibiyotik direnci hakkında değerlendirmede bulundu.

Amaç antibiyotik direncine karşı toplumu bilgilendirmek

Bu haftanın amacının, antibiyotik direnci problemine karşı hem toplumda hem hekimlerde farkındalık yaratmak ve antibiyotiklerin etkinliklerinin korunması yönünden herkesin rolü ve yapabilecekleri katkılar konusunda bilgiler vermek olduğunu anlatan Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Dilek Leyla Mamçu, şunları kaydetti:

“İlaçların belirli bir dozda oluşturduğu etkinin aynı dozda tekrarlayan kullanımlarından sonra azalması veya aynı etkiyi oluşturmak için daha yüksek dozda kullanılmalarının gerekliliği, ilaç etkisine karşı direnç gelişimi olarak tanımlanıyor. Aynı durum, etki mekanizması vücutta hastalık oluşturan patojenleri öldürmek veya baskılamak olan ilaçlar (antibiyotikler, antineoplastikler) için geçerli olduğunda, ilaca dirençli patojenlerden bahsediliyor.”

Her antibiyotik kullanımı direnç gelişmesine katkı sağlayabiliyor 

Dr. Dilek Leyla Mamçu, antibiyotiklerin bugüne kadar milyonlarca hayat kurtardığını ve tıpta devrim niteliği taşıdığını ifade ederek, “Antibiyotikler hayat kurtarabilir, ancak her antibiyotik kullanımı antibiyotik direncinin gelişmesine katkı da sağlayabiliyor.  Antibiyotiğe dirençli enfeksiyonların tedavisi zor ve hatta bazen imkansız olabiliyor. Antibiyotiğe dirençli mikroorganizmalar, toplumda, sağlık kurumlarında ve çevrede (toprak, su da dahil olmak üzere) çeşitli ortamlara hızla yayılabiliyor. Bu nedenle antibiyotik direnci insan, hayvan ve çevre sağlığını içeren tek sağlık sorunu.” diye konuştu.

Antibiyotik direnci sorunu çok kısa sürede tüm dünyayı kapsayan bir boyuta ulaşabiliyor

Antibiyotik direncinin tüm dünyayı ve sadece bugünü değil geleceği de ilgilendiren, çok önemli bir sağlık sorunu olduğunu vurgulayan Dr. Dilek Leyla Mamçu, “Günümüz teknolojik ve ekonomik koşullarının yardımıyla uluslararası seyahat sıklığının artmasının bir sonucu olarak, dünyanın herhangi bir bölgesinde ortaya çıkan antibiyotik direnci sorunu çok kısa süre içinde tüm dünyayı kapsayan bir boyuta ulaşıyor. Bu nedenle, ulusal düzenlemeler ve çalışmalar, dünya genelinde antibiyotik direncinin kontrol altına alınmasında kilit rol oynamakta, ancak başarıya ulaşmak için tüm ulusal programların aynı başarı seviyesine ulaşmaları gerekiyor. Zira dünyanın herhangi bir bölgesindeki sorun, tüm dünyanın sorunudur.” dedi.

Tedavi alanına giren yeni antibiyotik sayısı az!

Son dönemlerde tedavi alanına giren yeni antibiyotiklerin sayısının oldukça az olduğunu ve direnç sorununun tedavide yarattığı sorunları çözme beklentisini tam olarak karşılayamadıklarını kaydeden Dr. Dilek Leyla Mamçu, “Artık geçmişte olduğu gibi yeni bir antibiyotiğin kullanımı sonunda direnç gelişmesi ve yeni diğer bir antibiyotiğin tedavi alanına girmesi ve tekrar buna da direnç gelişmesi sonucu bir diğer yeni antibiyotiğin devreye girmesi dönemi kapanmıştır. Elimizde kalan antibiyotikleri çok daha dikkatli kullanmamız yani iyi yönetmemiz gereken bir dönemdeyiz.” şeklinde konuştu.

Pandemi antimikrobiyal direnç oranlarını önemli ölçüde artırdı

Dr. Dilek Leyla Mamçu, Covid-19 pandemisine işaret ederek, “Covid-19 pandemisi başlarında geniş spektrumlu antibiyotiklerin aşırı ve yanlış kullanımı sonucu dünya çapında antimikrobiyal direnç oranlarının önemli ölçüde arttığı düşünülmektedir.” dedi. 

Doğru tanı, doğru antibiyotik, doğru kullanım…

İdeal antibiyotik kullanımı için; doğru tanı sonrası doğru antibiyotiğin en uygun yoldan, etkin dozda, optimum aralıklarla, uygun süreyle verilmesi gerektiğini anlatan Dr. Dilek Leyla Mamçu, “Doğru antibiyotik kullanımı için, mikrobiyolojik olarak kanıtlanmış bakteriyel bir enfeksiyonun varlığı mutlaka sorgulanmalıdır. Tanı açısından gerekli değerlendirme yapılmadan ve enfeksiyon olmaksızın antibiyotik kullanılması, seçilen antibiyotiğin yanlış olması, antibiyotik dozunun yetersiz veya aşırı olması, doz aralıklarının uygunsuz olması durumlarında antibiyotikler uygun kullanılmamış olur.” şeklinde ifade etti.

Antibiyotik yönetimine niçin ihtiyacımız var?

Dr. Dilek Leyla Mamçu, son 50-60 yıl içinde antibiyotikler insan yaşamında en önemli katkıyı sağladığını ve ölümcül pek çok enfeksiyon hastalığının başarıyla tedavisini olanaklı kıldığını kaydederek, şöyle devam etti:

“Başta uygunsuz ve gereksiz kullanımları sonucu gelişen direnç nedeniyle etkilerini önemli oranda kaybetmişlerdir. Mikroorganizmalar kullanılan antibiyotiklere karşı er ya da geç direnç kazanmaktadır. Gelişen direnç günümüzde bütün insanlığı tehdit edecek düzeydedir. Çok ilaca karşı dirençli kökenlerle gelişen hastane enfeksiyonları hastanede kalışı ve ölüm oranlarını artırmakta ve çok fazla ek maliyete neden olmaktadır. Günümüzde sadece hastane kökenleri değil toplumdan kazanılmış kökenlerde de direnç önemli oranlarda artmakta bu olay sorunu daha da büyütüp ciddi boyutlara taşımaktadır.”

Ülkemizde antibiyotikler ancak doktor reçetesi ile satılabiliyor

Dr. Dilek Leyla Mamçu, antimikrobiyallere direncin önlenmesi veya azaltılmasında tüm antibiyotik kullanım alanları (Tıp- Veteriner- Tarım) için ortak geliştirilmiş ulusal antibiyotik politikaları yanında enfeksiyon kontrol tedbirlerinin uygulanması gerektiğini belirterek, “Ülkemizde antibiyotiklerin ancak doktor reçetesi ile satılabilmesi bu anlamda çok önemli bir yarar sağlamıştır.” dedi.

Hastalara ‘doktorunuz tarafından gerekli görülmedikçe antibiyotik reçete edilemez. Doktorunuza bu konuda ısrarcı olmaktan kaçının’ uyarısında bulunan Dr. Dilek Leyla Mamçu, şöyle devam etti:

“Antibiyotikler soğuk algınlığı, nezle ve grip gibi viral hastalıkları iyileştirmez, başkasına bulaşmasına engel olmaz. Antibiyotikleri mutlaka önerilen miktarda, önerilen saatlerde ve önerilen sürede kullanınız. Kendinizi iyi hissetseniz bile tedaviniz tamamlanmadan antibiyotiği kesmeyiniz. Tedavi bittiğinde kalan antibiyotikleri saklamayınız. Başkası için yazılmış antibiyotiği asla kullanmayınız. Yararı olmayacağı gibi zarar görebilirsiniz.”

Sağlık kurumlarının el hijyeni, standart önlemler, izolasyon, sterilizasyon ve dezenfeksiyon, hastane temizliği ve invazif girişimlerin uygulanmasında steril teknik kullanımı gibi enfeksiyon kontrolü stratejilerinden ödün vermemeleri gerektiğini de vurgulayan Dr. Dilek Leyla Mamçu, “Ayrıca hayvan yetiştiriciliği ve tarım alanında kullanılan antibiyotikler ve bu alandaki dirençli bakterilerle birlikte, tek sağlık başlığı altında sorunun bütüncül olarak ele alınması geleceğimiz için büyük önem taşımaktadır. Sonuç olarak antibiyotik yönetimi tek başına çözüm olarak kabul edilmemeli, bu stratejilerle birlikte enfeksiyon kontrol önlemleri ödün verilmeksizin uygulanmalıdır. Hastanelerdeki antibiyotik yönetimi, toplumdaki antibiyotik kullanımı ve toplumdaki direnç sorunu ile birlikte ele alınmalıdır.” şeklinde sözlerini tamamladı.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Sait emre güneş 1

Tüm Reklam, Tanıtım ve İşbirlikleri için bulten@turhapo.com


Genco arı prodüktörlüğünde yes’ten dokunaklı bir tekli
Genco Arı Prodüktörlüğünde YES’ten Dokunaklı Bir Tekli
Geleceğin meslekleri dijitalleşme ve yapay zekâ ekseninde biçimleniyor prof. dr. nazife güngör (2)
Geleceğin meslekleri dijitalleşme ve yapay zekâ ekseninde biçimleniyor – Prof. Dr. Nazife Güngör
Sanatın evrim’i 68. bölüm – mehmet İlhan gül, günsu saraçoğlu – evrim sanat, mikado İletişim (4)
Sanatın Evrim’i 68. Bölüm – Mehmet İlhan Gül, Günsu Saraçoğlu – Evrim Sanat, Mikado İletişim
Sanatla dolu bir yaz uz gallery’nin temmuz sergisi büyük İlgi gördü (2)
Sanatla Dolu Bir Yaz: UZ Gallery’nin Temmuz Sergisi Büyük İlgi Gördü
Sezen artık aynı sezen değil! mustafa İri
Sezen Artık Aynı Sezen Değil! Mustafa İri
Esma kudar’ın 100. sergisi tahtakuşlar etnografya galerisi’nde açıldı
Esma Kudar’ın 100. Sergisi Tahtakuşlar Etnografya Galerisi’nde Açıldı
Anadolu’nun sesi boston’da yankılandı türk arpları dünyaya açılıyor
Anadolu’nun Sesi Boston’da Yankılandı: Türk Arpları Dünyaya Açılıyor
Aslı tutuş “İş konusunda netleşmek için kampa gittim.” eylül aşkın İle… Özel söyleşi
Aslı Tutuş: “İş konusunda netleşmek için kampa gittim.” Eylül Aşkın İle… Özel Söyleşi
Şahsenem’in yeni televizyon programı türk dünyasını ekranlara taşıyor
Şahsenem’in Yeni Televizyon Programı Türk Dünyasını Ekranlara Taşıyor
Boks ringinde sanat nihan akın’dan “dar buralar” klibi
Boks Ringinde Sanat: Nihan Akın’dan “Dar Buralar” Klibi
Pandemi sonrası tiyatroda dijital dönüşüm İbb ve dt Öncü rolde
Pandemi Sonrası Tiyatroda Dijital Dönüşüm: İBB ve DT Öncü Rolde
Karadeniz’in renkleri ege’de buluşuyor mavi ve siyah sergisi 27 haziran’da açılıyor
Karadeniz’in Renkleri Ege’de Buluşuyor: “Mavi ve Siyah” Sergisi 27 Haziran’da Açılıyor
İklim İçin minik adımlar, dev sonuçlar türkiye'den 500 bin Çevre hamlesi!
İklim İçin Minik Adımlar, Dev Sonuçlar: Türkiye’den 500 Bin Çevre Hamlesi!
Şiirle mizah buluştu figüran osman’dan aşk Şiirlerine eğlenceli yorum
Şiirle Mizah Buluştu: Figüran Osman’dan Aşk Şiirlerine Eğlenceli Yorum
İran İsrail savaşının türkiye konut piyasasına etkileri 5 boyutlu analiz ve Şerif varlı uyarıları (1)
İran-İsrail Savaşının Türkiye Konut Piyasasına Etkileri: 5 Boyutlu Analiz ve Şerif Varlı Uyarıları
Garanti bbva'dan İklim ve sosyal etki devrimi 3,5 trilyon tl'lik tarihi adım! (1)
Garanti BBVA’dan İklim ve Sosyal Etki Devrimi: 3,5 Trilyon TL’lik Tarihi Adım!
Güçlü saç, Özgür kadın dilara kırmıt bioblas reklamıyla fırtına estirdi! (1)
“Güçlü Saç, Özgür Kadın” Dilara Kırmıt Bioblas Reklamıyla Fırtına Estirdi!
Mercedes benz'in 38 yıllık sanat yolculuğu İstanbul müzik festivali'nde büyüleyici bir gece (2)
Mercedes-Benz’in 38 Yıllık Sanat Yolculuğu: İstanbul Müzik Festivali’nde Büyüleyici Bir Gece
Sınıf savaşını edebiyata taşıyan yazar Édouard louis türkiye'deki İlk buluşmada fırtına estirdi! (1)
Sınıf Savaşını Edebiyata Taşıyan Yazar: Édouard Louis Türkiye’deki İlk Buluşmada Fırtına Estirdi!
19 yıllık sanat mirası kadın gözüyle hayattan kareler sergisi nautilus’ta sanatseverleri bekliyor! (1)
19 Yıllık Sanat Mirası: Kadın Gözüyle Hayattan Kareler Sergisi Nautilus’ta Sanatseverleri Bekliyor!
Baksı müzesi bayburt'un Çoruh vadisi'ndeki sanat ve kültür hazinesi (2)
Baksı Müzesi: Bayburt’un Çoruh Vadisi’ndeki Sanat ve Kültür Hazinesi
Sait emre güneş “bizim memleketimizin kedisi de, köpeği de atarlı.” eylül aşkın İle… Özel söyleşi 1
Sait Emre Güneş: “Bizim memleketimizin kedisi de, köpeği de atarlı.” Eylül Aşkın İle… Özel Söyleşi
Sanatın evrim’i 67. bölüm – adviye bal, günsu saraçoğlu – evrim sanat, mikado İletişim
Sanatın Evrim’i 67. Bölüm – Adviye Bal, Günsu Saraçoğlu – Evrim Sanat, Mikado İletişim
‘bilinç akışı’ sergisi akm’de açıldı 6 temmuz’a kadar Ücretsiz ziyaret edilebilir
‘Bilinç Akışı’ Sergisi AKM’de Açıldı: 6 Temmuz’a Kadar Ücretsiz Ziyaret Edilebilir
Türkiye’den 4 Şirket, yapay zekâ ve otomasyonla dünyaya Örnek oldu
Türkiye’den 4 Şirket, Yapay Zekâ ve Otomasyonla Dünyaya Örnek Oldu
Art on the boat İstanbul’un kalbinde sanat ve gastronomi Şöleni
Art on the Boat: İstanbul’un Kalbinde Sanat ve Gastronomi Şöleni
Atilla volga “kasaptan aldığımız kuzu ile sokaktaki köpek arasında hiçbir fark yok.” eylül aşkın İle… Özel söyleşi
Atilla Volga: “Kasaptan aldığımız kuzu ile sokaktaki köpek arasında hiçbir fark yok.” Eylül Aşkın İle… Özel Söyleşi
TredaŞ ve dkmp'den nesli tehlikedeki kuşlar İçin tarihi İşbirliği
TREDAŞ ve DKMP’den Nesli Tehlikedeki Kuşlar İçin Tarihi İşbirliği
Nesli tükenmekte olan Şah kartal ve leylekler gps ile İzleniyor
Nesli Tükenmekte Olan Şah Kartal ve Leylekler GPS ile İzleniyor
Sanatın evrim’i 66. bölüm – aysu koçak, günsu saraçoğlu – evrim sanat, mikado İletişim (5)
Sanatın Evrim’i 66. Bölüm – Aysu Koçak, Günsu Saraçoğlu – Evrim Sanat, Mikado İletişim
Potada engelsiz dönem slayz, tekerlekli sandalye basketbol milli takımı'nın yeni sponsoru oldu
Potada Engelsiz Dönem: Slayz, Tekerlekli Sandalye Basketbol Milli Takımı’nın Yeni Sponsoru Oldu
Cansu alexandra Özdenak “kendimi deneysel olarak değerlendiriyorum.” eylül aşkın İle… Özel söyleşi
Cansu Özdenak: “Kendimi deneysel olarak değerlendiriyorum.” Eylül Aşkın İle… Özel Söyleşi
Arpın duygusal ve felsefi yönü zeynep Öykü’nün müzik anlayışı
Arpın Duygusal ve Felsefi Yönü: Zeynep Öykü’nün Müzik Anlayışı
Merve dizdar ve erdem kaynarca’ya yılın oyuncusu Ödülleri!
Merve Dizdar ve Erdem Kaynarca’ya Yılın Oyuncusu Ödülleri!
“kardelen” Şarkısının yeni versiyonu yayında! Şenol Çaça’dan güçlü yorum (1)
“Kardelen” Şarkısının Yeni Versiyonu Yayında! Şenol Çaça’dan Güçlü Yorum
Çocukların sanatla buluştuğu Çocuk ressamlar sergisi ankara’da açıldı
Çocukların Sanatla Buluştuğu Çocuk Ressamlar Sergisi Ankara’da Açıldı
Carlo marsili eşi türk olduğu İçin 3 yıl fazla görev yaptı eylül aşkın İle… Özel söyleşi
Carlo Marsili – Eşi Türk Olduğu İçin 3 Yıl Fazla Görev Yaptı – Eylül Aşkın İle… Özel Söyleşi
Mehmet solak yönetmenliğinde selhan Özdemir'den gözüm Üstünde klibi (2)
Mehmet Solak Yönetmenliğinde Selhan Özdemir’den “Gözüm Üstünde” Klibi
Türk sineması avrupa'da 25. frankfurt türk film festivali destekçileri ve programı!
Türk Sineması Avrupa’da: 25. Frankfurt Türk Film Festivali Destekçileri ve Programı!
Düğüm yok bağ var art on the boat festivali kalamış'ı sanatla buluşturuyor
“Düğüm Yok Bağ Var”: Art on the Boat Festivali Kalamış’ı Sanatla Buluşturuyor
Türkiye’de 70 bin ms hastası var erken teşhisin Önemi bir kez daha vurgulandı
Türkiye’de 70 Bin MS Hastası Var: Erken Teşhisin Önemi Bir Kez Daha Vurgulandı
Rotary 2420. bölge konferansı’nda murat tüzel ve mert kocatepe Ödüllerini aldı
Rotary 2420. Bölge Konferansı’nda Murat Tüzel ve Mert Kocatepe Ödüllerini Aldı
Alp taylan’dan yeni Şarkı belki spotify, apple music ve youtube’da (2)
Alp Taylan’dan Yeni Şarkı: Belki – Spotify, Apple Music ve YouTube’da
Evrim sanat galerisi’nde aysu koçak rüzgarı 50 yıllık yolculuk
Evrim Sanat Galerisi’nde Aysu Koçak Rüzgarı: 50 Yıllık Yolculuk
Salvatore schirmo “yeni bir diplomatik alan uzay diplomasisi” eylül aşkın İle… Özel söyleşi
Salvatore Schirmo: “Yeni Bir Diplomatik Alan: Uzay Diplomasisi” Eylül Aşkın İle… Özel Söyleşi
Pinelo art gallery ve awita İşbirliğiyle kuşlar karnavalı sergisi abd’de
Pinelo Art Gallery ve AWITA İşbirliğiyle Kuşlar Karnavalı Sergisi ABD’de
Kadıköy Çevre festivali’nde ecosystem eğitim merkezi İlk kez tanıtılacak
Kadıköy Çevre Festivali’nde ecosySTEM Eğitim Merkezi İlk Kez Tanıtılacak
Sanatla sosyal sorumluluk el ele pda 2025 sergisine davetlisiniz
Sanatla Sosyal Sorumluluk El Ele: PDA 2025 Sergisine Davetlisiniz
You + unique mioro’nun yeni koleksiyonu ile kendine Özgü bir tarz
You + Unique: Mioro’nun Yeni Koleksiyonu ile Kendine Özgü Bir Tarz
Geçmişin minyatürlerinden günümüz dijital görsellerine murat palta
Geçmişin Minyatürlerinden Günümüz Dijital Görsellerine – Murat Palta