Ece Haskan’ın son dönem çalışmalarının yer aldığı “Saklambaç” sergisi, sanatserverler ile buluştu. Bu sergi, insan yaratıcılığının ilk ürünleri olan oyunlar ve hikayelerin farklı biçimlerde izleyiciyle buluştuğu bir platform sunuyor. Masallar, çocuk oyunları, kostümler ve yaratılmış imgeler, mecazi oyunlar haline geliyor ve sanatçı tarafından farklı anlamlarla görünür kılınıyor.
Ece Haskan, izleyicinin görebileceğinin ötesindeki saklı kavramları bulmasına ve tamamlamasına olanak tanıyarak bir tür saklambaç oyunu başlatıyor. Bu durum, gerçeklik algısının insan zihninde farklı boyutlara evrilmesine neden oluyor ve imgelere yüklediğimiz anlamların çokluğu, muğlak gri alanlar yaratarak gerçekliğin doğasını sorguluyor.
“Saklambaç” sergisinde Ece Haskan, gri alanlara renkli müdahaleler yaparak nesnel ve öznel olanı kendi algı deneyimleriyle ele alıyor. İroniyi kullanarak insan bedenini nesnelerle hiyerarşik bir düzleme bağlamaksızın birleştiriyor ve insan yaratıcılığını insan bedeni üzerinden aktarırken, tuhaf imgeleri pozitif bir gerçeklikle ele alıyor. İzleyiciyi günlük yaşamın içindeki tutarsızlıklarla yüzleştiren ironik hikayeler yaratıyor ve bu hikayeler, çoğulcu bir anlatıma sahipken zaman ve mekan algısını tanımsızlıklarla şekillendiriyor.
Ece Haskan’ın “Saklambaç” sergisindeki çalışmaları, özne ve nesne temsiliyetinin iç içe geçtiği zeminsiz kompozisyonlar olarak öne çıkıyor. Bu çalışmalar, nesnel bakışa karşı öznel deneyimler içeriyor ve olasılıklar dahilinde saklı ve örtük bir tavır sergiliyor. Çalışmaları anlamlandırmak ise ancak öznel deneyimlerin ışığında bilinç ve kültürel kodların ilişkilendirilmesiyle mümkün oluyor.
Sergiyi, “Bir Sanat Biçimi Olarak Antropomorfizm”, “Çok Katmanlı Hikayeler” ve “Nesnelerin Deneyimi” başlıkları altında özetleyebiliriz. “Bir Sanat Biçimi Olarak Antropomorfizm”de, insan olmayan varlıklara veya nesnelere insan özelliklerinin atfedilmesi üzerinden kompozisyonlar oluşturuluyor. “Çok Katmanlı Hikayeler”de ise var olan masal ve hikayelerin deforme edilerek yeni anlatımlara olanak tanınıyor.
“Nesnelerin Deneyimi” başlığı altında ise günlük hayatta veya imgesel olarak işlevselliği tanımlanmış olan nesnelerin, tanımlarının dışına çıkarak farklı bir deneyimle eşleştikleri kurgular ele alınıyor. Ece Haskan’ın çalışmaları, nesne ve öznenin karmaşık ilişkisini ironi ve teşbihe dayalı bir anlatımla birleştirerek, izleyiciyi günlük yaşamın çelişkileriyle yüzleştiren simgesel kompozisyonlara dönüşüyor.
Ece Haskan’ın Sergisi “Saklambaç” Büyükdere35 Sanat Galerisi’nde