Enerji Gazetesi kıdemli editör, Enerji Sözleşmeleri uzmanı (Adli Bilirkişi) yazar olarak, Divan Kuruçeşme ev sahipliğinde Koç Holding’in yenilenebilir enerji yatırımlarıyla büyümeye devam eden enerji şirketi Entek Elektrik ve Sürdürülebilirlik Adımları Derneği tarafından düzenlenen ve bahsi geçen ikilinin işbirliğiyle hayata geçirilen Geleceğe Değer projesinin lansman resepsiyonu etkinliğine basın davetlisi şapkasıyla katılan Hicran Çiğdem Yorgancıoğlu, etkinlik sunumları sonrası Türkiye Haber Portalı’na etkinlik izlenimlerine, benzer kendisine ait eğitim çalışmalarına ve etkinliğin verdiği ilhama yönelik yaptığı açıklamada bulundu.
Yorgancıoğlu, kendi MIM CHI 360 ve CLC 360 İnteraktif Sürdürülebilirlik Eğitim-Atölye projeleri ile kesişen anlamlar olması sebebiyle Entek ve Sürdürülebilirlik Adımları Derneği işbirliğinin bu projesini son derece heyecanla karşıladığını ve farkındalık ile topluma değer katma yönünde anlamlı olduğunu belirtti ve konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Genç nesle kapsamlı deneyimi, stratejik zihniyeti ve olağanüstü sonuçlar sunma becerisini bir sosyal sorumluluk bilinciyle kurumda profesyonel olarak gerçekleştirme fikri ve iradesi her zaman benim dikkatimi çeker. Entek Elektrik Kıdemli Sürdürülebilirlik Yöneticisi Ece Caymaz ve SADE yani Sürdürülebilirlik Adımları Derneği Başkanı Emrah Kurum ve Yönetim Kurulu asil üyesi Doğa Tamer ile lansman esnasında kısa, öz ve verimli bir konuşmamız oldu. Gelecekte birlikte projeler yapar mıyız bilmem. İsterim ama olmasa dahi benzer alanlarda olmanın her zaman birbirimize ilham verecek olması bakımından iyi bir tanışma idi ve muhakkak ortak amaçlarda ilerleyenlerin farklı patikalar üzerinden de gitseler yollar kesişir bir yerlerde diyebilirim. Hepsinin emeklerine sağlık. Baştan söyleyeyim, iyi ki geldim dediğim ve çabayı takdir ettiğim bir organizasyon idi.”

Koç Holding’in yenilenebilir enerji yatırımlarıyla büyümeye devam eden enerji şirketi Entek Elektrik olarak Sürdürülebilirlik Adımları Derneği işbirliğiyle hayata geçirilen Geleceğe Değer projesinin lansman buluşması, Divan Kuruçeşme’de gerçekleştirildi. Geleceğin enerji dünyasına yön vermek ve yenilenebilir enerji sektöründe kariyerine adım atmak isteyen meslek yüksekokulu öğrencileri için hayata geçirilen “Geleceğe Değer” projesi, ilk olarak Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Meslek Yüksekokulu’nun Elektrik bölümünde başlatılmış. Ülkenin sahip olduğu potansiyel ve yenilenebilir enerji yatırımları sayesinde güçlü bir bölgesel lider olma yolunda ilerlerken, “Geleceğe Değer” projesi bu dönüşüme katkı sağlamayı amaçlıyor. Kırklareli, Edirne ve Ankara illerinde yeni projeler de yolda imiş. Bu meyanda, “Geleceğe Değer” mottosu iki şekilde de okununca çok yaratıcı. Bu slogana bir slogan da ben ekleseydim şöyle derdim sanırım: “GELECEĞİN DEĞERİNİ DÜŞÜRMEYEN GELECEĞE DEĞER” – “DEĞERLİLERİMİZ VE DEĞERLERİMİZE DEĞEN GELECEĞE DEĞER.”
Öncelikle genel anlamda, çevre sorunlarına ilişkin artan farkındalık, eğitim ortamlarında sürdürülebilirlik projelerine olan ilginin artmasına yol açmış. Bu, dünya çapında gelişen bir trend. Liseler, yenilenebilir enerji deneyleri ve ekolojik yöneticilik için merkezler olarak hareket etme fikrini benimsemeye başlamıştır. Geri dönüşümü, enerji tasarrufunu ve yenilenebilir enerji uygulamasını teşvik eden programlar artık müfredatın ayrılmaz bir parçasıdır. Bu projeler yalnızca öğrencilere sürdürülebilirlik konusunda eğitim vermekle kalmaz, aynı zamanda bir çevresel sorumluluk kültürü de geliştirir.
Güneş, rüzgar ve jeotermal gibi yenilenebilir enerji kaynakları giderek daha önemli hale gelmiştir. Teknolojinin ilerlemesi ve azalan maliyetler, bu seçenekleri daha erişilebilir hale getirmiştir. Örneğin, güneş panelleri uygulayan okullar, öğrencilere uygulamalı öğrenme deneyimleri sunarken enerji maliyetlerini önemli ölçüde azaltabilir. Öğrenciler bu projeler aracılığıyla güneş enerjisi sistemleri, avantajları ve iklim değişikliğiyle mücadeledeki rolleri hakkında bilgi edinebilirler.
Çeşitli bölgelerdeki okullar, yenilenebilir kaynakları kullanmayı amaçlayan yenilikçi projeler benimsemiş vaziyette. Örneğin, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Solar Schools Initiative, liselerin hükümet programlarından ve yerel organizasyonlardan gelen mali destekle güneş panelleri kurmasına olanak tanır. Bu girişim sayesinde öğrenciler sistemin performansını izleyebilir, yatırım getirisi hakkında finansal okuryazarlık tartışmalarına katılabilir ve güneş enerjisinin çevresel etkisini öğrenebilir. Bu proje, okulların sürdürülebilirlik için nasıl canlı laboratuvarlar haline gelebileceğini örneklemektedir. Aynı türden girişimler Rusya’da, Kıta Avrupası’nda ve pek çok kıtada farklı büyüklüklerde mevcut.
Bu tür girişimlerin etkisi, anlık eğitim faydalarının ötesine uzanır. Sürdürülebilirlik projelerine katılarak öğrenciler genellikle artan bir etki duygusu yaşarlar. İklim değişikliğiyle mücadeleyi amaçlayan daha büyük sosyal hareketlerin katılımcıları olurlar. Bu güçlendirme, yaşam boyu alışkanlıklara ve kişisel ve profesyonel yaşamlarında sürdürülebilirliğe bağlılığa dönüşebilir. Bu projelere katılım, eleştirel düşünme becerilerini geliştirir ve öğrencileri gerçek dünya sorunlarına çözümler aramaya teşvik eder.
Dahası, sürdürülebilirlik söylemindeki çeşitli bakış açıları, iş birliğinin ve kapsayıcılığın önemini vurgular. Farklı geçmişlere sahip öğrencileri dahil etmek, çevresel sorunlar hakkında daha zengin bir tartışma sağlar. Çeşitli bakış açılarını barındırmak için okullar, bilim, teknoloji, mühendislik, sanat ve matematiği (STEAM – Science, Tech, Engineering, Art, Mathematics / STEM) birleştiren çok disiplinli projeler oluşturabilir. Bu yaklaşımla, öğrenciler yerel çevresel sorunları analiz ederken sürdürülebilir çözümleri birden fazla açıdan keşfedebilirler.
Yenilenebilir enerji teknolojileri gelişmeye devam ettikçe, liseler yenilikçi çözümler uygulamak için daha fazla fırsata sahip olacaklardır. Örneğin, akıllı teknolojilerin daha fazla entegrasyonu enerji yönetimini ve verimliliğini kolaylaştırabilir. Öğrenciler, enerji tüketimlerini gerçek zamanlı olarak nasıl izleyeceklerini ve verilere dayalı kararlar almayı öğrenebilir; bu da hesap verebilirlik kültürünü teşvik edebilir.

Çiğdem Yorgancıoğlu: Chi Lange Challenge CLC 360-MIM CHI 360 Programları ve CRM Ekip Kaynak Yönetimi Uygulanabilirliği
Chi Lange Challenge CLC 360-MIM CHI 360 Drama Dance Theatre Philosophy Math programları, öğrencilere gelecekteki iş ortamında dijital ve sürdürülebilir dönüşümü yönlendirmek için gereken temel becerileri kazandıran eğitimlerimiz var ve okullara sosyal sorumluluk kapsamında gönüllü destekler veriyoruz. Çocuklar, Gençler ve yetişkinler MIM CHI 360 ATÖLYELERİNDE ileri dönüşüm projeleri için yaratıcı çözüm odaklı fikirlerle buluşur; atıkları azaltmaya, karbon ayak izini düşürmeye yardımcı olmak için kullanımınıza göre uyarılar ve düzenli ipuçları alırsınız.
CLC 360-MIM CHI 360 programları, öğrencilere gelecekteki iş ortamında dijital ve sürdürülebilir dönüşümü yönlendirmek, sektörün nitelikli iş gücü ihtiyacına çözüm için gereken etik ve çevik liderlik temel becerilerini kazandırır. Bu konuda tasarım odaklı etkileşimli eğitimlerimiz de var; okullara sosyal sorumluluk kapsamında gönüllü destekler de veriyoruz. Bu minvalde, konu son derece heyecan verici. Gençler çok önemli. Gençler, gelecekte sürdürülebilir iş uygulamalarını tasarlayacak, inşa edecek ve yönetecekler. Bunları yakın gelecekte hayal etmek harika.
Gelecekte çevik gençler; çevresel etkiyi azaltmak için büyük verileri analiz edecekler, sosyal ve çevresel zorlukları çözen işletmeleri yönetecekler, kurumsal sosyal sorumluluk girişimlerine öncülük edecekler, yeşil teknolojiler için makine öğrenimi modelleri geliştirecekler, sürdürülebilir teknoloji ürünleri ve hizmetleri konusunda yenilik yapacaklar, sürdürülebilirlik odaklı büyüme stratejileri geliştirecekler, toplumsal etki için kar amacı gütmeyen kuruluşları yönetecekler. Kısacası, gençlerin geleceğimizi şekillendirmelerine güvenmek ve bu konuda onlara yatırım yapmak, güzel ve desteklenmesi gereken bir çaba. Gençlere, iş dünyasının habitatını da dikkate alarak kurumsal yaşamın ve sürdürülebilirliğin dinamiklerini kavrayarak çalışma hayatlarında yörüngeye tutunma olanağı da sağlar böyle projeler.
Ayrıca, mürettebat üyelerinin tehlikeleri başarılı bir şekilde tahmin edip tanımaları ve ardından durumu düzeltmeleri için gerekli becerileri geliştirmelerine yardımcı olan programlar bunlar. Biz MIM CHI – CLC 360’da da bunu önemsiyoruz. Havacılık ve denizcilik sektörünün yanı sıra, başta sağlık sonra enerji gibi alanlarda Mürettebat Kaynak Yönetimi, günümüzde daha da değer kazanıyor. Bu bağlamda, ekip kaynak yönetimi yani CRM, “insan hatası” kaynaklı kaza, ramak kala ya da felaketleri önlemede hayli korunaklı bir kalkan ve bu nevi okul proje çalışmalarına uygulanabilir türden.
Etkin iletişim, liderlik, insan faktörleri ve hata önleme gibi kavramlar dağarcığına; etik karar alma süreçleri için gerekli olan olmazsa olmazlar eklenebilir. Bunların üzerine “durum farkındalığı, planlama, delege etme, yönlendirme ve facilitation (kolaylaştırma) yeteneği, çevik takım çalışması” birlikte uyarlanıp proje etkinliği daha yüksek bir çıtaya çekilebilir. CLC Programlarıyla, projenin hedeflerinden olan ve ihtiyaç analizinde de gerekliliği saptanan nitelikli iş gücü daha ulaşılabilir hale gelebilir.
Sürdürülebilirlik Adımları Derneği Başkanı Emrah Kurum Bey’in Geleceğe Değer projesi kapsamında gerçekleştirdikleri ihtiyaç analizi ile gençlerin meslek seçimlerinde yaşadığı zorlukların, altı çizilen “mavi yaka-beyaz yaka” gibi algılar dahil çeşitli önyargıların ve yenilenebilir enerji sektörünün ihtiyaçlarının bir potada eritilerek çözüm üretmesi hayli mümkün gözüküyor. Zira sorunların kaynağına ve köküne inme yaklaşımı, nedensellikleri ve dahi çözüm bulmayı da bir o kadar kolaylaştırır.
Çiğdem Yorgancıoğlu’na İlham Veren Proje Lansmanı Nedir?
Bu sorunun cevabı, etkinliğin panoramasını çizen aşağıda yer verilen basın bülteninden takip edilebilir. Etkinliğe ilişkin haberlerin diğer detaylarını da Türkçe ve İngilizce Enerji Gazetesi’nden Yorgancıoğlu’nun köşe yazısından takip etmek mümkün.
Entek Elektrik, Sürdürülebilirlik Adımları Derneği ile Birlikte Meslek Yüksekokulu Öğrencilerini Geleceğe Hazırlıyor
Koç Holding’in yenilenebilir enerji şirketi Entek Elektrik ve Sürdürülebilirlik Adımları Derneği’nin hayata geçirdiği ‘Geleceğe Değer’ projesi, yenilenebilir enerji sektörüne yetkin saha çalışanları kazandırmayı hedefliyor. Dijital teknolojilerden analitik becerilere geniş bir yelpazede eğitim olanakları sunan proje; saha ziyaretleri ve uygulamalı çalışmalarla gençlere sektörü yakından tanıma ve kariyerlerini hedeflerine uygun olarak şekillendirme fırsatı sunuyor. Geniş eğitim programı, enerji sektörünün nitelikli iş gücü ihtiyacına çözüm üretirken, gençlerin gelecekteki çalışma hayatları için sağlam bir temel atmalarına da olanak sağlıyor.
“Sektörün Nitelikli İş Gücü İhtiyacına da Çözüm Sunuyoruz”
Projenin çıkış noktasını ve sağladığı faydayı vurgulayan Entek Elektrik Genel Müdürü Bilal Tuğrul Kaya, şunları söyledi:
“Geleceğe Değer’in ortaya çıkış hikâyesi, meslek yüksekokullarının ilgili bölümlerinden mezun olan öğrencilerin yenilenebilir enerji sektöründeki fırsatlardan haberdar olmadıklarını gözlemlememizle başladı. Bu öğrencilerin potansiyelinin ortaya çıkmasına yardımcı olmak ve geleceğin enerji iş gücünü yetiştirmek üzere somut bir adım atmak istedik. Böylece; akademisyenler, kamu kuruluşları, özel sektör temsilcileri ve STK’ların katılımıyla kapsamlı bir ihtiyaç analizi gerçekleştirdik. Öncelikle öğrencilerin ihtiyaçlarını ve sektörün beklentilerini derinlemesine anlamak için yaptığımız bu çalışmalardan elde ettiğimiz bulgular, eğitim programının temelini oluşturdu. Bu analiz sonucunda, hem öğrencilerin iş dünyasına adapte olmalarını kolaylaştıracak hem de onlara 21. yüzyıl becerilerini kazandıracak bir eğitim programı oluşturduk. Aralık ayında Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nde başladığımız eğitimlerimizde, gençlerin sektöre yönelik ilgisini ve bu alanlarda kariyer yapma heveslerini görmek bizler için hem ilham verici hem de gurur kaynağı oldu.”
“İhtiyaç ve Beklentiler Doğrultusunda Kapsamlı Bir Eğitim Programı Hazırladık”
Projenin Entek kültürü ile nasıl şekillendiğini anlatan Entek Elektrik Ortak Hizmetler ve Dönüşüm Grup Direktörü Ömer Gün ise sözlerine şöyle devam etti:
“Entek olarak, kurum kültürümüzün temelinde insana değer yatıyor. Biliyoruz ki, kurumların sürdürülebilir başarısı yetkin ve donanımlı çalışma arkadaşlarımızın varlığına dayanıyor. Bu bilinçle; çalışma arkadaşlarımızın gelişimine yatırım yaparak, sürekli öğrenme kültürüne sahip, zamanın ruhunu okuyan ve geleceğe daha umutla bakan gençleri çalışma hayatına kazandırmayı hedefliyoruz. Entek’te saha çalışanlarımız; teknolojik gelişmeleri takip eden ve iş süreçlerinde aktif olarak kullanan, ekip ruhu taşıyan ve analitik düşünme becerisi yüksek kişilerden oluşuyor. Yenilenebilir enerji sektörünün gelişiminde bu yetkinlikler büyük önem taşırken, meslek yüksekokulları bu süreçte kilit bir rol üstleniyor.
Geleceğe Değer projesinde de amacımız, ülkemizin geleceği olan gençlere dijital teknolojiler, iletişim, problem çözme, çevresel ve sosyal sorumluluk gibi beceri ve farkındalıkları kazandırırken; sektör profesyonelleriyle buluşacakları saha ziyaretleri ve uygulamalı eğitimlerle onların gelişimlerini desteklemek. Yenilikçi eğitim programlarımız ve saha ziyaretleriyle, öğrencilerimizin sadece akademik değil, aynı zamanda pratik becerilerle de yetkinliklerini bir adım daha ileri taşımayı amaçlıyoruz.”
İhtiyaç Analizi Sonuçları Paylaşıldı
Projenin başlangıç aşamasında yapılan ihtiyaç analizi sonuçlarını paylaşan Sürdürülebilirlik Adımları Derneği Başkanı Emrah Kurum, meslek yüksekokulu öğrencilerinin kariyer tercihlerine yönelik değerlendirmelerde bulundu:
“Geleceğe Değer projesi kapsamında gerçekleştirdiğimiz ihtiyaç analizi ile gençlerin meslek seçimlerinde yaşadığı zorlukları ve yenilenebilir enerji sektörünün ihtiyaçları daha iyi anlamayı hedefledik. Özel sektör çalışanlarından akademisyenlere, öğrencilerden kamu kurumlarına ve sivil toplum kuruluşlarına kadar farklı paydaş kitlesiyle yaptığımız görüşmeler sonucunda; gençlerin ekonomik kaygılar, güncel değişimleri takip etmede zorluklar, saha ziyaretlerinin eksikliği ve kariyer fırsatlarına erişim konularında ciddi engellerle karşılaştığını tespit ettik.
Görüşmelerde, yenilenebilir enerji sektöründe teknik bilgi, iletişim becerileri ve sürekli öğrenmeye açık olma gibi yetkinliklerin önemi vurgulanırken; yenilenebilir enerji sektörüyle ilgili bilgi eksikliği ve saha ziyaretlerinin yetersizliği öne çıktı. Ayrıca, ilham veren rol modellerin ve staj olanaklarının yetersizliği gibi faktörlerin, gençlerin sektöre yönelmesini engellediğini belirledik. Bu analiz, mevcut sorunları ortaya koymamızın yanı sıra; akademi, kamu ve özel sektör işbirliğini güçlendirmek, eğitim içeriklerini yenilemek ve gençlerin kariyerlerine umutla bakmalarını sağlamak açısından somut öneriler de sundu.”